Anul omagial 2023 în Patriarhia Română celebrat în școlile din Călărași
”Cununa bătrânilor sunt nepoții, iar mărirea fiilor sunt părinții lor.”(Pildele lui Solomon 17, 6)
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei și Călăraşilor și a Înaltpreasfințitului Părinte CALINIC, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Inspectoratul Școlar Județean Călărași (Centrul Oltenița) prin profesorii de religie, a organizat la data de 05.12.2023, un concurs de învățături și activități creștin-ortodoxe la Seminarul Ortodox ”Neagoe-Vodă Basarab” Curtea de Argeș, partener instituțional fiindu-ne Inspectoratul Școlar Județean Argeș.
Elevii din învățământul gimnazial și liceal ai unităților de învățământ arondate Centrului metodic Oltenița au avut de pregătit câte o prezentare power point prin care să sintetizeze activitatea didactică / socială / religioasă / culturală desfășurată în comunități, evidențiind colaborarea dintre Școală – Biserică, raportate la tema anului omagial.
S-au calificat pentru a participa la fază finală 13 echipe de câte 3 elevi (9 – învățământ gimnazial și 4 – învățământ liceal), fiecare însoțite de cadrele didactice coordonatoare.
Primul popas a fost făcut pentru rugăciune la Mănăstirea Curtea de Argeș (construită între 1515-1517 de domnitorul Neagoe Basarab), unde ghidul sfântului lăcaș, pr. Adrian Enache, ne-a condus și informat cu deosebită grijă profesională despre istoria și semnificațiile acesteia.
O parte din corul Tronos Junior (dirijor dl. Ioan Balaban) au cântat colinde tradiționale creștine împreună cu elevii participanți.
Turul a continuat cu vizitarea Palatului Arhiepiscopal / Palatului Regal (1886-1890 de regele Carol I, după planurile arhitectului André Lecomte du Noüy), edificiul a slujit drept reşedinţă regală de vară începând cu regina Elisabeta.
În timpul regelui Carol I, catedrala a fost transformată în necropolă pentru familia regală a României, în afară de mormintele regale, la Mănăstirea Curtea de Argeș se află și moaștele sfintei Mucenițe Filofteia (ocrotitoarea tinerilor) la care ne-am închinat cu evlavie.
Ansamblul arhitectural a intrat în renovare câțiva ani, lucrările făcând parte dintr-un amplu proiect cu fonduri europene, noi fiind printre primii vizitatori în mod oficial.
La Seminarul Ortodox ”Neagoe-Vodă Basarab” din Curtea de Argeș s-a desfășurat concursul jurizat de Pr. Prof. Spiroiu Mișu (I.Ș.J. Călărași) și Prof. Retevoi Valentin (director seminar).
Câștigătorii au fost desemnați după o riguroasă departajare dinainte prezentată / cunoscută în regulamentul proiectului.
Tinerii prezenți la concurs au împlinit astfel îndemnurile Sfântului Apostol Pavel „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; dimpotrivă, fă-te credincioşilor pildă în cuvânt, în purtare, în iubire, în duh, în credinţă, în curăţie. Până ce voi veni eu, îndeletniceşte-te cu citirea, cu îndemnul, cu învăţarea.” (I Timotei 4, 12-13)
Alte re / surse:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0Mxmy7WintnS2cHgsYfGNS9Z2efJ5wU47TMapY58X5gpgu52LJXatBcEUXkuwLZnCl&id=100077482525431
Facebook ISJ Călărași
https://arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro/campionii-bucuriei/invatamant/4886-concurs-de-%C3%AEnv%C4%83%C8%9B%C4%83turi-%C8%99i-activit%C4%83%C8%9Bi-cre%C8%99tin-ortodoxe-la-seminarul-ortodox-%E2%80%9Dneagoe-vod%C4%83-basarab%E2%80%9D-curtea-de-arge%C8%99.html Concurs de învățături și activități creștin-ortodoxe la Seminarul Ortodox ”Neagoe-Vodă Basarab” Curtea de Argeș
https://protoieriacalarasi.ro/2023/12/07/anul-omagial-2023-in-patriarhia-romana-celebrat-in-scolile-din-calarasi/ Protopopiatul Călărași